Módszer

Módszerjavaslatok

 • KI VEZESSE? Az alkalmat a helyi lelkipásztor és a gyülekezeti ifjúsági munkatárs együtt vezesse, az egyes feladatokat egymás közt elosztva, pl. a játékot a segítő vezesse le, a témakérdéseket a lelkipásztor, a kezdő hálaadást a lelkipásztor, a záró imaközösséget a segítő, vagy fordítva – ennek nagy előnye, hogy közösen ki tudják értékelni az alkalmakat.
 • KIK SZÁMÁRA? 13-17 éves korosztály számára, pl. a konfirmációi előkészítő évek második évében résztvevők számára.
 • IDŐTARTAM: heti (de minimum 2 heti rendszerességgel) másfél, de maximum három óra hosszú alkalmak.
 • ÚJDONSÁG: minden hónap utolsó hetében tartsanak egy közös alkalmat (pl. a szomszédos) 2-3 gyülekezettel.
 • Javasoljuk, hogy ősszel és tavasszal csoportosan vegyenek részt a tinihétvégéken, nyáron pedig a tinitáborban.

Az alkalmak filozófiája

Bár az alkalmak fontos része az igei üzenet, az alkalmak jellege ne legyen sem áhítat, prédikáció, sem nem teologizáló diskurzus – nem is ez a leghosszabb eleme az alkalomnak. Sokkal inkább olyan témákról van szó, melyek közvetlenül érintik a fiatalokat, elgondolkodtathatják őket, kifejthetik velük kapcsolatban a saját véleményüket – de világosan "hirdetve" van Isten üzenete/véleménye is!  A lényeg nem egy nagy hit igazság bebizonyítása, hanem sokkal inkább egy témát érintő pár jó kérdés/válasz megfogalmazása (segédanyag/munkalapok kitöltésének segítségével); valamint a "mit mond erről a Biblia?" kérdés körbejárása, a hitigazságokra való rámutatás.

Nagyon fontos eleme az őszinte szeretetközösség megélésének a lehetősége. Ezeket segítik elő a játékok, valamint a közösségi élményt adó teázás/ropizás (lehetőségek szerint). Kérjünk meg mindig két fiatalt, hogy 15 perccel korábban jöjjön el segíteni elkészíteni a teát, üdítőt, termet. Amennyiben van rá lehetőség és van zenei "vezető" a könnyen énekelhető ifjúsági énekek is részei az alkalmaknak.

jatek

Hozzáállás a tinikhez

Szeretettel, személyes érdeklődéssel, közösség-építően, őszinte és bizalmas légkörben, nem elítélve a korosztályuk furcsaságait, hanem közelebbről megismerve és megértve azok reakciós jellegét! Minden olyan megnyilvánulás, amit mi furcsállunk (legyen az egy furcsa frizura, vagy a flegma hozzáállás), egy rejtett üzenet a vezetők számára (pl. "figyelj rám, sok minden van bennem, csak kívülre épp az ellenkezőjét mutatom..."). Játékosan, közhelyek használata nélkül! Ne feltételezzük, hogy ismerik a Bibliai történeteket és személyeket… Ne feltételezzünk az alapigazságok ismeretét és elfogadását, bármi megkérdőjelezhető, ha alaposan meg is vizsgálhatjuk pl. Szentírás alapján. Szeretni a lázadó és mindent kritizáló hozzáállást. 🙂

 

Egy alkalom strukturális felépítése

Az anyagok összeállítása közben az alkalmak hosszánál 90-180 perccel, azaz másfél, három órával számoltunk. Ha lehetséges, az alkalmakon egy körben üljünk. Javaslatunk az alkalom strukturális felépítésére a következő:

 • kezdés/megérkezés: "Mi újság veled?" (5-15 perc)
 • hálaadás dicsőítés énekben/szóban/vagy más kreatív formában (5-25 perc)
 • közösség: játék (15-25 perc)
 • téma/üzenet felvezetése (max. 10 perces, pl. egy rövid filmrészlettel, vagy zenei klippel)
 • közösség: tea-sarok, ropi/süti (szeretetvendégség és kötetlen beszélgetés - folytathatjuk a "Mi újság veled" feldobott témát) (10-30 perc)
 • téma megbeszélése - a kidolgozott lapon található kérdések és állítások segítségével (30-50 perc)
 • imaközösség, közbenjáró ima egymásért (10-20 perc)
 • záró éneklés (amennyiben van, aki vezeti) (5-25 perc)

 

Ha számodra is hasznos a segédanyag, és szívesen támogatnád a további munkánkat, megteheted PayPalen keresztül az alábbi gombra kattintva.

Támogatásod köszönjük!